Choosing the Wedding Music

Odabir glazbe za vjenčanje

Bez obzira kakvo destinacijsko vjenčanje u Hrvatskoj planirali, kakvu lokaciju vjenčanja izabrali i koliko gostiju pozvali, glazba za vjenčanje će biti ključni element za stvaranje ozračja kakvo priželjkujete. Stoga odabir glazbe može biti pravi izazov. Prilikom odabira glazbe za vjenčanje morate odlučiti kakvu atmosferu želite stvoriti. Kakvo iskustvo želite prirediti svojim gostima? Preferirate li glazbu uživo ili vam je draži osjećaj noćnog izlaska? Odabir prave glazbe za vaše vjenčanje važan je jer pomaže oživiti cjelokupnu atmosferu vašeg vjenčanja. Glazba će odražavati osobnost vas i vaše bolje polovice.

Vjenčana glazba za prijem gostiju i domjenak

Kod duljih je vjenčanja početak rasporeda često obilježen prijemom gostiju uz domjenak i zdravicu šampanjca. Pritom se okupljaju gosti koji su često tek stigli na vjenčanje i umorni su nakon duljeg puta. Mnogi od njih se upoznaju prvi put, a neki se već poznaju, no dugo se nisu vidjeli. Ovo im je prilika da se upoznaju, popričaju uživo, izmijene doživljaje i pomalo se upuste u vjenčanje.

Choosing the Wedding Music
Choosing the Wedding Music

Prijem gostiju je vrlo važan, pogotovo kod vjenčanja s velikim brojem uzvanika. To je zato što se u ovom dijelu vjenčanja gosti pomalo opuštaju, zaboravljaju sve druge brige i počinje ih preuzimati radost vjenčanja. Gosti ovdje sa starim i novim prijateljima izmijene sve što su im htjeli reći. Tako da im kasnije tijekom zabave ostaje samo nazdravljati i zabavljati se.

Osim toga, prijem je gostiju neizostavan početak velikog vjenčanja i zato što neki gosti jednostavno moraju zakasniti. Bolje je da zakasne na prijem nego na ceremoniju!

U ovom dijelu vjenčanja često mladenka još uvijek nije prisutna. Ona i njena kuma se tek pripremaju za ceremoniju vjenčanja. No mladoženja tijekom prijema pozdravlja goste i nazdravlja šampanjcem. Kod istospolnog vjenčanja mogu obje mladenke ili oboje mladoženje biti prisutni ili odsutni, ovisno o njihovim željama.

Choosing the Wedding Music

Tijekom prijema gostiju još gosti nisu spremni razuzdati se i pustiti da ih muzika povede. Stoga je za prijem gostiju najbolji izbor lagana glazba koja će tek u pozadini pripremati atmosferu. Primjerice, klapska ili gudački trio će gostima biti iznimno ugodni. Međutim, ako postoji posebna pjesma koju nikako ne želite izostaviti s vjenčanja, a ne uklapa se u niti jedan drugi dio vjenčanja, onda ju možete uklopiti ovdje. Pritom, ako je pjesma drugačijeg žanra od ostale glazbe tijekom prijema, izvedba će zasigurno biti intrigantna!

Za ceremoniju vjenčanja treba odabrati najemotivniju glazbu

Ceremonija je osnova vjenčanja. Ovo je najduhovniji dio vjenčanja. Dvije obitelji postaju jedna. Mladoženje se pred roditeljima i nebesima zavjetuju jedno drugom da će zajedno dijeliti sreću i prebroditi sve nedaće. Put ka srcima gostiju je tijekom vjenčane ceremonije potpuno otvoren. Stoga glazba za ceremoniju vjenčanja treba biti emotivna i bez iznimke će raznježiti svakog gosta.

Treba napomenuti da su se gosti tijekom prijema potpuno opustili i uživjeli u vjenčanje. Sada su oni potpuno prepušteni vjenčanju. A k tome su potpuno fokusirani na mladence. Riječi odabranih pjesama odjekivati će u njihovim srcima. Zbog toga se može steći dojam da je dovoljno samo izabrati bilo koje emotivne pjesme, a one će pronaći plodno tlo u srcima prisutnih. No savjetujem da posvetite više pozornosti odabiru vjenčane glazbe za ceremoniju. Jer kada budete nakon mnogo godina pregledavali videozapise svojeg vjenčanja, ove pjesme će vas bezvremenski vratiti pred oltar.

Pojedine lokacije za vjenčanja imaju posebne zahtjeve za glazbu ceremonije

Prije nego što počnete birati glazbenike i razmišljati o odabiru pjesama, morate izabrati lokaciju ceremonije vjenčanja. Hoće li to biti u crkvi, na livadi, plaži, na terasi nekog hotela ili u matičnom uredu…? Koje uvjete i zahtjeve ima pojedina lokacija za ceremoniju? Neka mjesta, primjerice crkve često imaju stroge smjernice o tome koja se glazba smije ili ne smije izvoditi tijekom ceremonije. Pojedine crkve preferiraju jedino religiozne pjesme. Takve crkve dozvoljavaju svjetovne pjesme samo tijekom ulaska mladenaca i završetka ceremonije.

Ostale lokacije također mogu imati smjernice kojih se morate pridržavati. Primjerice postavljanje ograničenja za glasnoću glazbe. Ukoliko će ceremonija biti na plaži, ne smijete previdjeti vjetar. Vjetar je učestali gost na plažama. Provjerite s glazbenicama hoće li običan razglas biti dovoljan da nadglasa vjetar. Provjerite gdje će se za vrijeme ceremonije nalaziti glazbenici. Poželjno ih je smjestiti negdje gdje neće smetali fotografima i snimateljima. Vlaga može značajno ometati gudače i sl.

Choosing the Wedding Music

Toplo preporučam živu glazbu za prijem gostiju i vjenčanu ceremoniju. Živa glazba ostavlja vidljivo intenzivniji utisak. Sastav izvođača je potpuno prepušten vašoj volji. Može biti samo instrumentalna glazba, može biti a cappella ili pak kombinacija instrumenata i vokala.

Za ove su trenutke glazbenici uvijek voljni naučiti vaše posebne glazbene želje. Neizostavno će se prilagoditi njima. Samo ih najavite dovoljno vremena unaprijed, kako bi ih stigli uvježbati do vjenčanja.

Bend ili DJ uz večeru i proslavu vjenčanja?

Nakon prijema i ceremonije će vaši gosti biti pomalo umorni, gladni i žedni. Vi vjerojatno nećete biti ništa od toga, jer vas upravo čeka prvi ples i misliti ćete samo na njega! Ali vaši gosti će sada biti spremni za vjenčanu večeru. Iščekivati će početak vjenčane proslave. U ovim trenucima više nije važno da glazba bude emotivna. Za prvi ples ste zasigurno već mjesecima unaprijed izabrali pjesmu. No tijekom ostatka proslave je mudrije prepustiti izbor glazbe profesionalcu. Jer tijekom ostatka večeri glazba više neće podilaziti vašim gostima, već će imati ulogu da ih vodi.

Choosing the Wedding Music Choosing the Wedding Music

Dobar frontmen ili DJ će prepoznati u kakvoj kondiciji su gosti. Svi gledaju u frontmena i DJ-a, a oni su prije svega koncentrirani na stanje na podiju. Kada uoče da se plesni podij prazni, izvesti će niz dinamičnih i poznatih pjesama kako bi ga opet popunili. No neće pretjerati, kako se gosti ne bi previše umorili odjednom i potražili (pre)dugi odmor za stolovima ili šankovima. Bend i DJ znaju kada je vrijeme za pojedine sljedove večere, kao i za tortu. Zato će oni svojom glazbom voditi goste na plesni podij ili nazad prema stolovima.

Pripremite svoj popis pjesama

Navele smo da je izbor glazbe tijekom večere i proslave najbolje prepustiti bendu ili DJ-u. No to ne znači da im trebate prepustiti i odabir pjesama. Vi odaberite pjesme i predajte popis bendu ili DJ-u. Oni će znati savršeno vrijeme kada ih izvesti.

Choosing the Wedding Music

Od DJ-a možete očekivati da će svaka pjesma zvučati baš onako kako ju čujete na radiju i YouTube-u. Od DJ-a možete očekivati i da će pustiti baš svaku pjesmu koju želite. Osim toga, odličan DJ bolji je od osrednjeg benda. No od benda možete očekivati izvrsnu energiju, koja se ne može postići iz snimljene glazbe. Ali prije nego odlučite bend ili DJ, razmislite o prednostima i nedostacima svakog od njih. Tek tada odaberite onog koji najbolje odgovara atmosferi vjenčanja kakvu zamišljate.

Argumenti za izbor benda ili DJ-a

DJ je cjenovno pristupačniji, čak i ako ima pratitelja s instrumentom. Bendovi imaju više članova i često su skuplji od DJ-a. DJ će puštati pjesme koje vi želite. Čak možete unaprijed napraviti listu pjesama.

DJ-u nije potrebna jednako velika pozornica kao za bend. To znači da ostaje više mjesta za plesni podij. To može postati presudno tijekom planiranja rasporeda plesnog podija, stolova, slatki-kutak-na-vjencanju-u-istri, dekoracije i pozornice. Ako ste potpuno sigurni da ne možete odustati od lokacije vjenčanja i već ste previše smanjili listu gostiju, onda ćete cijeniti svaki dodatni metar koji možete osloboditi za plesni podij. Za bend treba osigurati mnogo više prostora, pozornicu, dodatnu opremu i vrijeme za uvježbavanje.

Choosing the Wedding Music

Naposljetku značajna prednost DJ-eva je što su oni često vještiji voditelji programa. To je poprilično važno ako planirate tijekom večeri imati nekoliko najava, različitih govora, igara i dr.

Već smo napisale da bend prenosi uočljivo intenzivniju energiju. Dobro uvježban bend održava dinamičniju atmosferu i njihova zarazna energija uspješnije privlači goste na plesni podij. Bend ima i svoju jedinstvenu osobnost. Glazba uživo je emocionalnija, no bend ne može ostvariti muzičku želju svakog gosta. Bez obzira koliko je bend sjajan, on ne može imati repertoar poput DJ-a.

Kako pristupiti glazbeniku za vaše vjenčanje

Ako još uvijek dvojite u odabiru glazbe za vjenčanje, odgovore ćete najlakše pronaći ako se prisjetite tuđih vjenčanja na kojima ste bili gost. Odmah ćete razlučiti gdje je bila bolja atmosfera, a gdje ste više uživali degustirajući vino ili koktele nego plešući na plesnom podiju. Pokušajte se prisjetiti i izvođača tijekom prijema gostiju i ceremonije. Ukoliko se ne možete prisjetiti izvođača na pojedinom vjenčanju, to znači da ti glazbenici nisu uspjeli ostaviti trajni utisak na vas. No nastupe onih koje se sjećate kristalno jasno možda možete razmotriti i za vlastito vjenčanje.

Choosing the Wedding Music
Choosing the Wedding Music

Pripremite popis pjesama za koje želite da vas isprate u bračne vode. No nemojte zaboraviti i popis pjesama koje ne želite čuti. Oba popisa podijelite s glazbenicima. Oni će vam biti zahvalni!

Budžet za glazbenike

Naposljetku, nemojte zaboraviti niti vlastiti budžet. Vjenčana glazba najčešće ne čini značajan udio ukupnog troška vjenčanja. Na glazbi se može uštediti po potrebi. Nekim mladencima glazba jednostavno nema toliki značaj. No iskren savjet iskusnih organizatora vjenčanja je da je glazba ipak jedan od najvažnijih segmenata vjenčanja. Gosti će se sjećati vjenčane glazbe i godinama kasnije. Stoga ne preporučamo štednju prilikom izbora glazbenika. Posebice zato što vjenčana glazba ne sačinjava značajan udio u ukupnom budžetu. Umjesto toga pažljivo birajte muzičare.

Ovdje smo podijelile nekoliko savjeta o glazbi za vjenčanje. Ako imate više pitanja pri donošenju konačne odluke ili vam treba pomoć u izboru ili komunikaciji s konkretnim glazbenicima, zatražite našu pomoć. Naša agencija za organizaciju vjenčanja Flammeum ima dugotrajno iskustvo u organizaciji destinacijskih vjenčanja u Istri. S radošću ćemo vam pomoći pronaći i izabrati glazbenike koji odgovaraju vašem ukusu i koji su dostupni za vrijeme vašeg vjenčanja.

Autor: Sanela