How to Choose Wedding Flowers

Kako izabrati cvijeće za vjenčanje

Dekoracija vjenčanja jedan je od najvažnijih segmenata vjenčanja za većinu mladenki koje su u početnoj fazi planiranja. Svaka mladenka želi biti sigurna da će dekoracija na njenom vjenčanju izgledati upravo onako kako je oduvijek zamišljala. Pri kreiranju dizajna svog vjenčanja mladencima je primarno da cvijeće i dekoracija oduševe uzvanike. Vrlo je jednostavno pomoću popratnih slika i primjera opisati stil dekoracije koji vam se sviđa.

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Cvijeće može predvoditi put u postavljanju palete boja za dekoraciju vjenčanja. Cvjetni aranžmani utječu na svaki prostor u kojem su postavljeni. Veliki, razgranati aranžmani popunjavaju prostor i čine ga intimnijim. No treba biti pažljiv da nisu postavljeni u razini očiju kako bi se gosti na stolovima mogli vidjeti dok razgovaraju.

Ali ako lokacija izgleda djelomice skučena, onda je poželjno izabrati uže ili niže aranžmane. Takvi aranžmani odišu elegancijom i učiniti će da prostor izgleda otvoreniji i bolje povezan. Ovo je korisno imati na umu prilikom izbora lokacije za vjenčanje u Istri. Čak i vaze za cvijeće i njihov položaj diktiraju smjernice za dizajn ostatka dekoracije. Organizator vjenčanja i dekorater će upariti mnoge elemente, poput slatkog kutka, s izabranim aranžmanima cvijeća, ili foto kutka koji će se savršeno uklopiti u vašu salu za vjenčanje ili večeru na otvorenom.

No krenimo malim koracima – koje cvijeće preferirate? Niste sigurni niti odakle krenuti? Postoje mnogi načini za izbor cvijeća. Ovdje opisujemo nekoliko njih.

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Najpopularnijih 10 cvjetova na vjenčanjima u Hrvatskoj

Prvi korak je izbor cvijeća koje vam se sviđa i koje se najbolje uklapa u stil vašeg vjenčanja. Možda je najjednostavnije pogledati u izbor drugih mladenaca. Ovdje je 10 najpopularnijih cvjetova na vjenčanjima u Hrvatskoj:

  • Božur
  • Hortenzija
  • Gipsofile
  • David Austin ruže
  • Ruža
  • Dalija
  • Orhideja
  • Lavanda
  • Eukaliptus
  • Maslina

Ovo je najpopularnije cvijeće na vjenčanjima u Istri. Ako ste pregledali listu i još uvijek ne možete odlučiti među više vrsta cvijeća, onda je možda vrijeme da suzite izbor cvijeća. Sljedeći korak je eliminirati neke opcije u izboru cvijeća.

Sužavanje izbora cvijeća za vjenčanje prema karakteristikama cvijeća

Dok pregledavaju različite ideje dekoracije vjenčanja, mladenci moraju uzeti u obzir i svoj vjenčani budžet. Mnoge galerije vjenčanja koje postanu viralne na društvenim mrežama, osobito na Pinterestu, su rezultat ogromnih ili čak neograničenih budžeta. No neograničeni budžet nije isključivi uvjet za predivne vjenčane cvjetne aranžmane. Dobrom komunikacijom s dekoraterkom i jasnim predstavljanjem želja mladenci mogu postići mnogo.

Mnoge važne faktore treba uzeti u obzir prilikom izbora dekoracije za vjenčanje. Ovaj članak pišemo kako bi vam pomogli olakšati budžet prilagodbom vjenčanog cvijeća, a da pritom ne žrtvujete predivan doprinos koji cvijeće daje ukupnoj atmosferi vjenčanja.

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Cijena cvjeća za vjenčanje u Hrvatskoj

Cvijeće se često pribavlja s udaljenih plantaža cvijeća. Zato su cijene cvijeća nešto više nego se očekuje. Kako bi se pripremili na planiranje dekoracije vjenčanja, prisjetite se vašeg odlaska u cvjećarnu po lijep i bogat buket cvijeća koji ste žejeli pokloniti bliskoj osobi. Sigurno se sjećate kako je cvjećarka izračunala cijenu cijelog buketa zbrajanjem cijena svakog cvijeta, ukrasnog materijala i popratnog zelenila. Na isti način se definira i cijena cvijeća za vjenčanje. Količnici su količina i vrsta cvijeća koje je potrebno naručiti.

Prvi korak je koristiti cvijeće s lokalnih izvora, ukoliko je moguće. Ali prijevoz cvijeća sam po sebi nije pretjerano složen ili skup. No održavanje cvijeća tijekom transporta i čuvanje njegove svježine je mnogo zahtjevniji pothvat. Biljke su žive tvari i iziskuju pažljivo rukovanje. Dobavljač cvijeća mora u svakom trenutku držati cvijeće u prikladnom okruženju. Cvijeće je sezonsko, što znači da ne podnosi jednako svaku sezonu. Za očekivati je, prema tome, da će cijena nabavljanja, prijevoza i rukovanja vansezonskog cvijeće vrtoglavo narasti. Njegove cijena se može udvostručiti ili pak utrostručiti!

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Stoga bez iznimke savjetujemo mladence da uzmu u obzir korištenje sezonskog cvijeća za svoje vjenčanje u Hrvatskoj, ako je ikako moguće. Ne samo zbog niže cijene, već i zbog toga što je to vrsta osiguranja da će cvijeće ostati svježe i žarko! Na sreću, postoje mnoge porodice i vrste cvijeća među kojima možete birati.

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Izbor prigodne vrste cvijeća

Kako bi vam olakšali izbor i pomogli u nalaženju prikladnog cvijeća za vaš datum vjenčanja, pripremili smo sljedeću tablicu. Ona prikazuje sezonsku dostupnost često korištenog cvijeća, abecednim redom.

Vrsta cvijeta
Proljeće
Ljeto
Jesen
Zima
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Je li cvijeće nezamjenjivi dio vjenčanja u Hrvatskoj?

Cvijeće je često poželjan dio dekoracije vjenčanja. Ono je savršen instrument za dodavanje elementa dinamike u dekoraciju. Iako se to čini nemoguće ili kontra-intuitivno, cvijeće nije neizostavno. Ako mladenci žele stilizirati svoje vjenčanje na vrlo personaliziran i nekonvencionalan način, ili imaju posebne potrebe, organizator vjenčanja je spreman pripremiti odgovarajući dizajn vjenčanja.

Nedavno smo organizirali vjenčanje za mladenku koja je alergična na cvijeće. Morali smo sa dekoraterkom pronaći riješenje kako lokaciju učiniti mjestom iz snova za mladence. Iz dekoracije njihovog vjenčanja smo uklonili kompletan asortiman cvijeća. Vjenčanje je organizirano na lokaciji vjenčanja Sazvučje s prirodom. Ova lokacija je u uskom dodiru s prirodom i mladenci su htjeli to istaknuti. Stoga smo morali koristiti barem nekakvo bilje tijekom pripreme dekoracije. Mladenka je imala odličnu ideju da koristi aranžmane pamuka. Dekoracija je na kraju bila predivna! Posjetite foto galeriju njihovog vjenčanja.

Inspiracija za cvijeće

Karakteristično je za sve mladence da srčano ulažu mnogo vremena i truda u biranje vjenčanih dekoracija. Stoga vjerujemo da će ovaj članak pomoći svakoj mladenki pronaći njezin jedinstven stil i odabrati cvijeće koje želi koristiti na svom vjenčanju. Uz mnogo različitih vrsta cvijeća, lako ćete pronaći inspiraciju i donijeti konačnu odluku koje cvijeće koristiti s obzirom datum vašeg vjenčanja i sezonu cvijeća.

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Kao odlični izvori inspiracije mogu poslužiti društvene mreže orijentirane na dijeljenje fotografija, posebice Pinterest i Instagram. Ne preskočite pretražiti i blogove o vjenčanjima: JuneBug Weddings, The Knot, Style Me Pretty itd. Pinterest nudi mogućnost da grupirate fotografije na ploči, koju možete podijeliti s vašim organizatorom vjenčanja. Kako bi podijelili ideje s vašim organizatorom, možete koristiti i servise dijeljenja dokumenata u oblaku.

Flammeum je agencija za planiranje vjenčanja u Hrvatskoj. Organizatori vjenčanja u Flammeum-u sa zadovoljstvom prihvaćaju nove ideje i izazove u njihovoj težnji da planiraju i organiziraju jedinstveno vjenčanje u Istri. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o planiranju ili pripremi vašeg destinacijskog vjenčanja u Istri, ne oklijevajte kontaktirati nas.

Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj
Cvijeće za vjenčanje u Hrvatskoj

Autor: Sanela

Fotografi: LiculLukartMihociMoon WeddingsZara ClarkeFlick FactoryKatija ŽivkovićPirowski

Ikone:Freepik s flaticon.com