The groom is reading his vows to the bride in the sunset, overlooking the sea

Trebate savjete za zavjete?

Došlo je vrijeme da sjednete i napišete zavjete? Osjećate pritisak jer želite da vaši zavjeti budu savršeni? Imate toliko za reći, ali ne pronalazite prave riječi? Mislite da niste dovoljno dobar pisac? Onda ste došli na pravo mjesto!

Pisanje zavjeta počinje s praznim papirom

Exchange of rings and other traditional ceremony elements can be included or left out, according to newlyweds' wishes.

Prvo, oslobodite svoj um svih drugih obveza ili aktivnosti; morate se usredotočiti samo na zavjete. Smjestite se u udobnu fotelju ili za stol i uzmite uređaj za pisanje koji vam najviše odgovara. Računalo ili tablet su jednostavni za korištenje, pogotovo zbog mogućnosti ispravljanja grešaka, no ipak predlažemo staromodnu olovku i papir.

Sada je ispred vas prazan papir. Razmišljajte o njemu kao o svijetu prije nego ste upoznali svoju ljubljenu osobu – prazan. Sjetite se što je tada nedostajalo u vašem životu. Što je vaša bolja polovica unijela u vaš život? Što on/ona predstavlja za vas? Pogledajte i vaše slike i zapišite zajednička sjećanja koja iskrsnu. Možda se prisjetite i tužnih trenutaka, ali oni samo osnažuju vaš odnos. Možete napisati popis ili nacrtati mapu najvažnijih sjećanja (trenutaka, avantura…) otkad ste se upoznali. Sjećanja zapišite nasumičnim redom. Nemojte paničariti ako to stvara kaos među vašim mislima – tako ljubav djeluje. Jednostavno izrazite što osjećate i mislite.

Što ste spremni obećati?

Symbolic wedding in Croatia leaves enough freedom for newlyweds to organize ceremony according to their style - the atmosphere can be formal or informal.

Drugo, kada napišete sve važne stavke koje želite istaknuti u zavjetima, spremni ste organizirati ih. Sada ih je lakše organizirati, ali ne zamarajte se previše poretkom. Budite prirodni; poredajte ih od najmanje važne do najemotivnije. Dok budete ponovo čitali i reorganizirali svoje misli, pokušajte saslušati sami sebe i upamtite sve čega ste se spremni odreći, samo kako bi vaš partner ostao pored vas. Ljubav je dvosmjerna, što znači da morate davati, kako bi dobili. Ako razumijete to, onda ste spremni zapisati što ste spremni obećati svojemu zaručniku. Zapišite svoje zavjete!

Zavjeti još nisu spremni. Sada je vrijeme da razmislite o stilu u kojemu ih želite prenijeti. Želite li izreći zavjete ozbiljno, romantično, osjećajno ili komično? Također je mudro razmisliti što bi trebalo, a što ne bi trebalo izreći ispred članova obitelji i prijatelja, bez obzira koliko vam bliski bili.

Nikad ne zaboravite zbog čega se ženite

Symbolic wedding in Croatia leaves enough freedom for newlyweds to organize ceremony according to their style - the atmosphere can be formal or informal.

Važno je stalno imati na umu zbog čega ženite ovu osobu dok pišete zavjete! Zbog čega želite s njim/njom provesti ostatak svog života i kako učiniti vašu zajedničku budućnost boljom? Ipak, najvrjedniji savjet je da počnete pisati zavjete na vrijeme. Tako ćete imati više prostora za razmišljati o njima, tumačiti ih i dodati ili oduzeti vaše misli iz zavjeta.

Nije lako sažeti sve vrijeme provedeno s vašom boljom polovicom u jedan kratak govor. Stoga ne trošite riječi na sitne detalje. Ne dopustite da vaš govor postane predug! Radije izbacite neke rečenice. Uvijek je bolje početi pisati zavjete što je prije moguće. Tako ćete imati dovoljno vremena sabrati mnoge ideje. Na kraju će biti lakše izabrati najbolje od njih. Osim toga vi niste jedini koji piše zavjete! Budite sigurni da se i vaš partner muči sa zavjetima.

Flammeum je agencija za organizaciju vjenčanja. Postoje mnoge usluge koje pružamo, ali pisanje zavjeta nije jedna od njih. Pisanje zavjeta je avantura koju morate sami proći. Prva riječ je najteža. Ne postoji predložak pisanja zavjeta, ali se mi nadamo da će vam ove upute biti dovoljne da počnete.

Autor: Tea

Fotografije: Saša Halambek