Wedding Invitations and Stationery

Pozivnice za vjenčanje i ostali tiskani materijali

Postoji mnogo načina da personalizirate svoj stil vjenčanja. Primjerice možete izabrati glazbene izvođače koji vam najviše odgovaraju. Možete prilagoditi cvjetni dizajn ili čak slatki kutak. Ali ništa ne personalizira vaše vjenčanje kao materijali poput pozivnica za vjenčanje, menija, rasporeda sjedenja i zahvalnica!

Pozivnice za vjenčanje izvrstan su način da gostima najavite svoj stil i temu vjenčanja prije samog destinacijskog vjenčanja u Istri. Smatrajte ih svojevrsnim uvodom u dan vjenčanja. Pozivnice za vjenčanje otkrivaju važne informacije kao što su datum, lokacija i hodogram vjenčanja, personaliziranu web stranicu itd. Imate samo jednu priliku ostaviti prvi dojam. Zato neka bude jedinstvena! Imajući to na umu, odabir pozivnica za vjenčanje i ostalog tiskanog materijala mogao bi postati prilično zahtjevan. U članku vam nudimo nekoliko prijedloga, koji vam mogu biti korisni prilikom odabira pozivnica za vjenčanje.

Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Kako izabrati ispravnu pozivnicu za vjenčanje

Sav tiskani materijal, uključujući pozivnice mora odražavati vaše osobnosti. No pozivnice za vjenčanje bi također trebale odražavati i vašu odabranu lokaciju vjenčanja. Ako je vaš odabrani stil vjenčanja formalan, u sklopu elegantne i raskošne hotelske dvorane, , tada rustikalni tiskani materijali jednostavno neće biti prikladni . Trebati će vam tradicionalnije, modernije i elegantnije pozivnice. Isto tako, za vrtno vjenčanje s ležernim dress code-om, elegantne i otmjene pozivnice za vjenčanje neće biti pravi način da se gostima dočara što da očekuju. Osim toga, vašim gostima treba prenijeti mnogo više informacija ako organizirate destinacijsko vjenčanje u Hrvatskoj. Pozivnice za takvo vjenčanje bi trebale sadržavati informacije o smještaju gostiju, prijemu, poveznice na web stranicu, RSVP kartice itd.

Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Što uključiti u pozivnice na svoje vjenčanje

Nakon što odlučite koji vam dizajn tiskanih materijala najbolje odgovara, važno je znati što pozivnice za vjenčanje trebaju sadržavati. Sada je vrijeme da razmislite kako pravilno informirati svoje goste o relevantnim detaljima vašeg vjenčanja.

Prostor na pozivnici za vjenčanje je ograničen, a nitko ne voli čitati pozivnice s previše teksta. Evo dijelova kojima treba dati prioritet:

 • vaše ime i ime vašeg partnera (i vaša prezimena, ako ih želite uključiti; to je vaš izbor),
 • zahtjev da se primatelj pozivnice priključi vašoj proslavi (npr. “Bili bi presretni da s nama proslavite naše vjenčanje”),
 • datum i vrijeme vjenčanja,
 • lokaciju ceremonije i prijema gostiju,
 • hodogram vjenčanja (samo najvažnije dijelove – vrijeme ceremonije, večeru itd.),
 • dress code (ako ste ga odredili),
 • RSVP kartica / datum – dajte svojim uzvanicima rok do kojeg vas moraju informirati o svojem dolasku, i ako je moguće, neka to bude barem 45-60 dana prije vjenčanja i
 • poveznica na personaliziranu web stranicu vašeg vjenčanja (ako ju imate).
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Kako nasloviti pozivnicu za vjenčanje

Mnogo je pitanja prilikom oslovljavanja uzvanika na pozivnici. Mladenci često o titulama svojih uzvanika i njihovih pratnji brinu više nego je potrebno. Naš najbolji savjet je da izbjegnete pisanje imena gostiju na pozivnicama za vjenčanje. Tako ćete moći svaku pozivnicu podijeliti s kim god odlučite, bez brige jeste li svakom gostu poslali ispravnu pozivnicu. Ovo je za vas najjednostavniji pristup koji vam neće zadati previše briga.

No, ako i dalje želite pozivnice za vjenčanje personalizirati za svkog gosta, možete nastaviti s tim. Na raspolaganju su vam razne mogućnosti i scenariji koji mogu utjecati na to kako ćete se obratiti gostima. Naprimjer, pozivnica upućena obitelji razlikuje se od pozivnice upućene jednoj osobi. Kako bi vam pomogle da budete u tijeku sa svime, sastavile smo niz primjera. Ovi primjeri pokazuju kako pravilno nasloviti pozivnicu za vjenčanje. Oni će vam sigurno pomoći da izbjegnete glavobolju oko ovog malog, ali značajnog svadbenog zadatka:

 • Pozivnica naslovljena pojedinoj osobi: ako dolaze s pratnjom, najbolje ih je oboje nasloviti njihovim imenima, ako je to moguće:
  • bez pratnje: g. Arnault
  • s pratnjom (ako vam je poznato ime pratnje): Bernard i Helena
  • s pratnjom (ako vam nije poznato ime pratnje): Bernard i pratnja
 • Pozivnica naslovljena obitelji: ako imaju djecu, pozivnicu bi trebalo nasloviti na imena roditelja, a pored njih navesti i imena djece. Ako ne uključite imena djece (niti bilješku o djeci), uzvanici bi to mogli protumačiti kao da pripremate vjenčanje samo za odrasle, odnosno da djeca nisu dobrodošla.
  • s djecom: g. i gđa. Arnault, s djecom (ili upišite imena djece)
  • bez djece: g. i gđa. Arnault
 • Pozivnica oženjenom paru: ovisno imaju li isto prezime, možete odlučiti hoćete li ih osloviti njihovim prezimenom ili samo imenima:
  • primjer 1: g. Bernard i gđa. Helena Arnault
  • primjer 2: g. i gđa. Arnault
  • primjer 3: Bernard i Helena
  • primjer 4: g. Bernard Arnault i gđa. Helena Mercier
 • Pozivnica neoženjenom paru: pozivnica treba sadržavati oba imena. Ako su vam bliski prijatelji i želite da pozivnica bude ležerna, naslovite ih imenima. Naprotiv, ako su vam to kolege, poslovni partneri ili dalji rođaci, možete ih osloviti titulama i prezimenima:
  • osloviti imenima: Bernard i Ana
  • osloviti prezimenima: g. Bernard Arnault i gđa. Ana Dewavrin
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Pozivnice za vjenčanje i dizajn tiskanih materijala

Najlakše je koristiti već dizajnirane pozivnice za vjenčanje. Unatoč tome, personalizirane pozivnice bolje predstavljaju vas i vaš stil. Ako želite izraditi pozivnice za svoje vjenčanje po narudžbi, predlažem da angažirate dizajnera pozivnica. Dopustite mu da vam pomogne doći do konačnog i dizajna koji odgovara vašem željenom stilu, ali vas i najbolje opisuje.

Lokalni dizajner Pi – Linia izvrstan je dizajner pozivnica za vjenčanje. Poznati su po svojim ručno izrađenim pozivnicama i kuvertama za vjenčanje, ilustracijama i cjelokupnom grafičkom dizajnu. Njihov portfelj je izvanredan, i mogu izraditi bilo koji dizajn koji poželite.

Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Detalji kojima se može personalizirati pozivnicu za vjenčanje

Mnogi detalji mogu poslužiti kako bi personalizirali svoju pozivnicu za vjenčanje:

 • vjenčani monogram,
 • vjenčani logotip,
 • vrpca,
 • osušeno cvijeće zaljepljeno na pozivnicu ili
 • vosak kojim se zapečati omotnica.

Vjenčani monogram i vjenčani logotip bi mogli biti jako slični. Vjenčani logotip se najčešće dizajnira iz inicijala mladenaca. Jedina razlika između logotipa i monograma je što se slova u monogramu preklapaju. U logotipu slova mogu biti odvojena. I vjenčani logotip i vjenčani monogram daju personalizirano značenje. Oni vašoj pozivnici za vjenčanje nedvojbeno dodaju jedinstvenost. Također izgledaju luksuzno i moderno. Jednom kad su dizajnirani, može ih se koristiti na svim tiskanim materijalima za vaše vjenčanje. Logo ili monogram će postati vaš poseban znak. On će vas zauvijek podsjećati na vaše vjenčanje.

Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

S vrpcama imate bezbroj mogućnosti. Možete birati između raznih materijala. Najpopularniji su: šifon, svila, saten, juta, baršun itd. Također možete birati i različite vrste mašni. Toplo predlažemo jednostavnije mašne ako ćete svaku sami vezati. Vrpca s mašnom savršen je način zatvaranja pozivnice za vjenčanje bez voska.

Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Vosak pruža tradicionalan i bezvremeni dodir vašoj pozivnici za vjenčanje. On pridonosi eleganciji sveukupnog dizajna. No ako iz bilo kojeg razloga morate otvoriti pozivnicu za vjenčanje, zavezanu vrpcu možete lako vratiti i ponovno zatvoriti pozivnicu. Ali vosak je trajan sve dok uzvanici ne otvore kuvertu koja je zatvorena voskom. To možda nije praktično. Stoga se mladenci često odlučuju jednostavno utisnuti vosak na pozivnicu ili kuvertu, ali bez zatvaranja pozivnice. Na taj način uzvanik može pročitati pozivnicu, a da pečat ostane svjež i netaknut. Uostalom, pozivnica je uspomena koju će vaše obitelji zauvijek čuvati.

Pozivnice za mikro vjenčanje

Nedavno su mikro vjenčanja postala vrlo popularna. Mikro vjenčanja su vjenčanja s vrlo malo gostiju, ali ipak više nego kod bjekstva.

Mladenci koji se odluče na mikro vjenčanje smatraju da će toplina i prisnost na vjenčanju bit istaknutiji pozivanjem manje gostiju. Intimnost je daleko važnija od formalnosti na mikro vjenčanju. Stoga je ključno pozvati mladencima samo najvažnije ljude.

Pozivnica na ovu vrstu vjenčanja moraju sadržavati imena mladenaca te datum, vrijeme i mjesto vjenčanja. Informacije trebaju biti jasne i lako čitljive. Ne mora sadržavati mnogo više detalja. Podijeliti ćete ju s najbližim prijateljima, s kojima se vjerojatno čujete svaki dan, pa ćete sve ostale detalje moći prenijeti osobno. Možete uključiti dodatne pojedinosti poput uputa za dan vjenčanja, mogućnosti prijevoza, smještaja, pravila odijevanja i specifičnih planova. Ali predlažemo da pozivnica bude vrlo jednostavna, jedinstvena i kreativna – da prati vašu osobnost.

Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Online pozivnice za vjenčanje

Možete li zamisliti modernu komunikaciju bez Interneta? Osim toga, sve veći broj ljudi seli u druge zemlje, pa ih je teže pozvati na svoje vjenčanje. I na kraju, mladenci ponekad jednostavno nemaju dovoljno vremena da osobno uruče pozivnice svakom gostu. Savršena alternativa je online pozivnica!

Postoje prednosti i nedostaci online pozivnica. Internetska je pozivnica puno jeftinija. Ekološki je prihvatljiva. RSVP se nudi jednim klikom i uvaniku oduzima manje vremena za ispuniti. Međutim, online pozivnice lakše je ignorirati. Neki ih ljudi mogu shvatiti manje ozbiljno. I definitivno nisu najbolji oblik pozivanja vaših baka, djedova i ostalih starijih članova obitelji.

Što god odlučili, nećete pogriješiti. Uvijek postoji mogućnost slanja nekoliko klasičnih papirnatih pozivnica, dok se ostalim gostima šalju online pozivnice. Lokalni dizajneri My Wedd Web i Join Cards pomažu mladencima za slanje online pozivnica. Oni će vam pomoći dizajnirati, pripremiti i poslati pozivnice za vjenčanje putem Interneta. Osim toga, omogućiti će vam također i prikupljanje RSVP odgovora na jednom mjestu.

Utjecaj tiskanog materijala za vjenčanje

Pozivnice za destinacijsko vjenčanje značajne su iz mnogo razloga. Prije svega, pozivnice gostima daju sve bitne informacije kako bi mogli na vrijeme planirati svoj odmor i putovanja. Smatrajte svoje pozivnice za vjenčanje i ostale tiskane materijale svojim osobnim ambasadorom vjenčanja. Tiskani materijali služe da bi vodili vaše goste, a prepoznajete ih u nekoliko oblika:

 • RSVP kartice,
 • pozivnice za vjenčanje,
 • raspored sjedenja,
 • imena gostiju,
 • vjenčani program ili hodogram,
 • tiskani meniji,
 • zahvalnice,
 • imena ili brojevi stolova i
 • mnogi drugi.
Pozivnice za vjenčanje i drugi tiskani materijali

Svaki od ovih oblika na svoj način komunicira s vašim gostima. Stoga ga nemojte smatrati samo komadom papira. Tiskani materijali za vjenčanje, a posebice pozivnice su vaše remek djelo!

Mi smo organizatorice vjenčanja u agenciji Flammeum. Napisale smo ovaj članak kako bi odgovorile na brojna pitanja naših dragih mladenaca o pozivnicama za vjenčanje. Ako smo izostavile odgovorite na neko od vaših pitanja, kontaktirajte nas. Ili pročitajte naš blog kako bi vas vodio kroz organizaciju vašeg destinacijskog vjenčanja u Hrvatskoj.

Autor: Sanela