Wedding in Istria

Vjenčanje u Istri

Savršeno vjenčanje u Istri započinje s jednostavnim ‘Da’! Istra predstavlja neodoljivu kombinaciju predivne prirode i odlične klime, ljubaznih domaćina te hrane i vina svjetske klase. Vjenčanja u Hrvatskoj pružaju mladencima i njihovim gostima mnogo doživljaja. Istra se zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama ističe među hrvatskim znamenitostima. Istra je najveći hrvatski poluotok i preferirana destinacija za vjenčanja, za mladence iz cijeloga svijeta. U ovom članku ćemo pokušati opisati Istru, objasniti zašto ju se često naziva Hrvatska Toskana i pomoći vam da počnete planirati svoje destinacijsko vjenčanje u Istri.

Istra se često naziva 'Hrvatska Toskana'. Vjenčanje u istri tijekom zlatnog zalaska sunca u Poreču.

Klima u Istri

Istra je smještena na sjeveru Jadranskog mora. Stoga je blagoslovljena toplom i sunčanom mediteranskom klimom. Većina mladenaca organizira svoje vjenčanje u Istri između travnja i rujna, jer Istra tijekom svih tih mjeseci ima u prosjeku preko 200 sunčanih sati. Srpanj i kolovoz imaju u prosjeku čak i više od 10 sunčanih sati dnevno! Često je tijekom kolovoza toliko toplo da mnogi mladenci izbjegavaju održati svoje vjenčanje tijekom vrhunca ljetne sezone. More je dovoljno toplo za kupanje od lipnja do rujna.

Tijekom ljeta u Istri nema mnogo kišnih dana. Zimi ima više oborina, ali su temperature blage. Većina mladenaca se odluči vjenčati u Istri tijekom ljetne sezone. No ostali mladenci radije organiziraju vjenčanje u Istri izvan turističke sezone, odnosno u rano proljeće ili tijekom jeseni. Na taj način izbjegavaju bezbrojne turiste i imaju privatnije i osobnije vjenčanje u Istri.

Sve je spremno za ceremoniju vjenčanja u istri, u vrtu Poreča.

Planiranje vjenčanja na plaži ili vjenčanja na privatnom otoku u Istri

Istarska obala je puna litica koje daju očaravajući pogled na Jadransko more.

Istra je s tri strane okružena morem te ima dugu obalu, okruženu s bezbroj malih otočića. Na mnogim od tih otoka se nalazi samo jedan hotel ili restoran, što ih čini savršenim za vjenčanje u Istri na privatnom otoku. Plaže prekrivaju veliki dio istarske obale. Pješčane i šljunčane plaže su najpodobnije za mladence koji žele hodati bosi tijekom svojeg vjenčanja u Istri. Ostatak obale je kamenit, ali pruža poglede koji oduzimaju dah. Poslušajte naš savjet i razmislite o zapadnoj obali Istre za jedinstveno vjenčanje uz zalazak sunca.

Zapadna obala Istre je posebna zbog toga što se ovdje nalazi nekolicina najsjajnijih dragulja hrvatskog turizma, poimence Rovinj, Poreč i Novigrad.

Rovinj

Rovinj, klasičan mediteranski gradić, je drugi najposjećeniji grad u Hrvatskoj. Na poluotoku Rovinja se nalazi stari grad, s katedralom sv. Eufemije na vrhu. Mnogi mladenci ne mogu odoljeti katedrali sv. Eufemije za svoje crkveno vjenčanje u Istri. Nakon ceremonije u crkvi, mladenci sa svojim kumovima odlaze na vjenčani fotosession u uske kaldrme staroga grada Rovinja. Nakon toga se vraćaju svojim prijateljima i obitelji za vjenčano slavlje i večeru u jednome od bezbrojnih obližnjih restorana.

Mladenci se grle ispred Rovinja tijekom zalaska sunca.

U rovinjskom arhipelagu je nekoliko otočića, koji su savršeni za vjenčanje u Istri na privatnom otoku. Oni nude predivne poglede na Rovinj, ali su malo izolirani od centra, kako bi mladenci imali više privatnosti. Oba otoka imaju visokokvalitetni hotel ili restoran i mnogo zelenila. Redovitom linija brodića povezuje ove otoke s kopnom. Vožnja do otoka traje 10 – 25 minuta.

Poreč

Plemićka vila je najuočljivija znamenitost Poreča.

Poreč je poznat po svom starom gradu, dugim šetnicama i brojnim eventima i modernim turističkim atrakcijama. Stari grad Poreča je također smješten na poluotoku. Na rubu poluotoka dominira stara plemićka vila. Dobro održavano dvorište okružuje ovu potpuno renoviranu vilu. Često savjetujemo mladence da organiziraju svadbeni prijem u hladovini stabala u vrtu. Vila je odličan izbor za raskošno vjenčanje, jer ima dvorane za vjenčanje na dvije etaže. Gosti mogu naizmjence koristiti jednu dvoranu tijekom svadbene večere, dok je druga slobodna za svadbenu proslavu.

Lokacije za vjenčanje uz more na istočnoj obali Istre

Vjenčanje u Opatiji, na istočnoj obali Istre.

Pohvalili smo zapadnu obalu Istre zbog brojnih lokacija za vjenčanje uz more. No istočna obala ima vlastiti biser! Opatija je stari grad u zaljevu Kvarnera, s vrlo udobnom klimom. Visoka planina Učka simbolizira istočnu granicu Istre. Opatija leži u podnožju Učke, koja ju zauzvrat štiti od snažnih vjetrova i niskih temperatura. Treba spomenuti da su prvi turistički objekti i hoteli u Hrvatskoj otvoreni upravo u Opatiji, zbog čega je ona najstarije turističko odredište u Hrvatskoj.

U Opatiji se nalaze mnogi klasični i moderni hoteli s raskošnim dvoranama, podobnim da ugoste velika vjenčanja u Istri. Ako ciljate na kraljevsko ili elegantno vjenčanje, onda svakako uzmite u obzir lokacije za vjenčanje u Opatiji.

Kulturna baština Istre

U antičko doba i Rimljani su se veoma zanimali za Istru. Obzirom da Italija još uvijek ima snažan utjecaj ovdje, Istra ima savršen spoj rimske kulture i hrvatske tradicije. Mnogi gradići su u Istri niknuli kao rimske kolonije i centri. Mnoge rimske građevine i ruševine u Istri su pod UNESCO-vom zaštitom. Rimska Arena u Puli je zasigurno najslavnija rimska građevina u Hrvatskoj. To je jedna od najbolje sačuvanih rimskih građevina u svijetu i gotovo je nemoguće pronaći suvenirnicu bez makete Arene. Također je nemoguće organizirati vjenčanje u Areni, ali se nasreću u blizini nalaze mnoge alternativne lokacije za vjenčanje.

Mladenci se dive antičkom rimskom amfiteatru Areni, u Puli.

U blizini Pule se nalazi dražestan plato na vrhu litice, na kojem se može održati svadbena ceremonija sa 70 gostiju. Gusta zimzelena šuma i plavo Jadransko more okružuju ovu lokaciju. Jedina dekoracija ovdje je pročelje kapelice s tri prozora, koje često pruža hlad za gudače i svirače. Većina mladenaca odlučuje imate vjenčanu večeru u restoranu s pogledom na obližnju marinu. Između ceremonije i proslave vjenčanja, mladenci mogu ići napraviti svadbeni fotosession u blizini Pulske Arene.

Lokacije za vjenčanje navrh litice s predivnim pogledom na Jadran, u blizini Pule, je spremna za vjenčanje u Istri.

Lokacije za vjenčanje u kontinentalnoj Istri

Potpuno uređen stol za svadbenu večeru ispred rustikalne vile u kontinentalnoj Istri.

Priobalna Istra ima mnogobrojne kvalitete, ali kontinentalna Istra je razlog za nadimak Hrvatska Toskana. U unutrašnjosti Istre se nalazi nekoliko zanimljivih lokacija za mladence. Iznad svega, mladenci obožavaju organizirati svoje vjenčanje u Motovunu i Grožnjanu, dva srednjevjekovna gradića navrh susjednih brežuljaka. Oba gradića imaju pogled na vinograde i maslinike, kojima su okruženi. Najviše točke Grožnjana i Motovuna su zvonici katoličkih crkvi. Oba gradića su popularne turističke destinacije, pa se u blizini nalaze mnogi ekskluzivni restorani i slikoviti hoteli za svadbeni ručak ili večeru.

Za ljubitelje vina, Motovun i Grožnjan imaju odlične lokacije za vjenčanja. Lokalne vinarije i pivnice su savršena mjesta za organizirati zdravicu prije vjenčanja ili brunch nakon vjenčanja.

Mnogobrojne ville, imanja, stancije i agroturizmi okruženi vinogradima i šumom su raštrkani diljem kontinentalne Istre. Mnoga od tih imanja proizvode vlastita jedinstvena vina ili nude svoje domaće specijalitete.

Mjesto koje treba posebno naglasiti je San Canzian. To je opuštajuća oaza mira usred vinograda, koji će oduševiti sve ljubitelje vina i prirode. San Canzian je hotel prve klase u malom selu sa samo tri stanovnika, okružen nedotaknutom prirodom. Hrana je domaća i proizvedena od organskih sastojaka. Konobari ovdje najčešće poslužuju domaće vino. Baš poput svake prikladne lokacije za vjenčanje, San canzian ima mnoge romantične uglove za okupljanje gostiju i ceremoniju vjenčanja. Mladenci mogu svadbeni prijem postaviti pored bazena ili u restoranu s predivnim pogledom. U San Canzianu postoje mnog očaravajuća mjesta na kojima fotografi mogu uhvatiti trenutke koji oduzimaju dah.

Zaruke ispred hotela i restorana San Canzian u istri.

Istarska hrana i vino

Pladanj tradicionalnog istarskog dimljenog mesa i sira.

Baš poput prirode i klime, Istarska gastronomija je jako svestrana. Prije nego nastavimo, valja napomenuti da mnogi posjetitelji prepoznaju Istru kao dom sjajnih vina i tartufa. Kako je već spomenuto, istarski vinari posjeduju brojne vinske etikete, koje su dobile međunarodno priznanje i nagrade. Najčešća vina ovdje su malvazija, teran, muškat, merlot, cabernet savuignon i rosé.

Vinski turizam u Istri je sve popularniji među enolozima i hobistima. Ali turizam s tartufima također brzo stječe popularnost. Mnogi posjetitelji se rado okušaju u lovu na tartufe i nakon toga kušaju proizvode od tartufa. Ne lažemo kada kažemo da niti jedan vjenčani jelovnik nije potpun bez tartufa.

Pladanj tradicionalnog istarskog dimljenog mesa i sira.

Ne smijemo se zaustaviti na vinu i tartufima, nego moramo spomenuti i ostale ukusne sastojke istarske gastronomije. Istarska obala je bogata ribom, lignjama i školjkama te maslinama. Unutrašnjost Istre nudi ukusnu govedinu, sir, domaću paštu i pršut. Pršut je autentičan istarski proizvod. Čak se smatra kulturnim nasljeđem Istre. Na vjenčanjima u Istri kuhari često uključe pršut i sir kao finger food. Ručno rađeni rezanci ili fuži s tartufima ili odrezak tune u maslinovom ulju sačinjavaju izvrsno glavno jelo. Za ljubitelja mesa idealno jelo, koje se nudi u većini istarskih restorana je biftek s raznim umacima.

Dolazak u Istru iz inozemstva

Mladenci hodaju između ostataka Pulske Arene, nakon svojeg vjenčanja u Istri.

Istra ima međunarodni aerodrom u Puli. Obližnji aerodromi u Rijeci, Ljubljani, Trstu i Veneciji također pomažu mladencima iz cijeloga svijeta da posjete Istru. Istra ima sjajnu povezanost vlakom i autobusom sa susjednim zemljama. Ukoliko dolazite automobilom ili ga unajmljujete u zračnoj luci, možete koristiti novu autocestu Istarski ipsilon da biste za jedan sat stigli do bilo kojeg dijela Istre. Zračna luka u Puli ima zračne linije prema svim većim gradovima u Europi. Treba spomenuti da su zračne luke mnogo aktivnije tijekom turističke sezone. Zimi je manje letova.

Dobra povezanost s drugim zemljama znači da mladenci mogu jednostavno posjetiti svoju lokaciju za vjenčanje u Istri mnogo vremena prije vjenčanja, i osobno ju doživjeti. Izbor lokacije za destinacijsko vjenčanje u Istri se ne može uzeti olako, ali osobna posjeta lokaciji može uvelike olakšati.

Prvi koraci u organizaciji destinacijskog vjenčanja u Istri

Ako je vaše srce usmjereno ka Istri, onda je sljedeći korak izabrati odgovarajuću lokaciju za vjenčanje u Istri. U početku bi to mogao biti zastrašujući zadatak, ali možete upotrijebiti naš pretraživač lokacija kako bi isfiltrirali nekoliko lokacija. Sljedeći korak je pronalazak dobavljača za vjenčanja u Istri. Ako iz inozemstva planirate vjenčanje u Istri, onda bi moglo biti vrlo komplicirano koordinirati sve s voditeljem lokacije i s dobavljačima na daljinu. U tom slučaju možete razmotriti mogućnost najma organizatora vjenčanja iz agencije Flammeum.

Flammeum je lokalna agencija za organizaciju vjenčanja, specijalizirana za vjenčanja u Istri. Ako želite saznati više o organizaciji destinacijskog vjenčanja u Istri, onda možete pročitati naš blog. Ako imate pitanja, pročitajte često postavljena pitanja ili nas kontaktirajte. Naposljetku, kada vam nedostaje inspiracije za vase destinacijsko vjenčanje u Istri, onda posjetite galeriju vjenčanja koje smo organizirali.

Mladenci se grle na dekoriranom ulazu, u Rovinju.

Jedva čekamo da saznamo vaše mišljenje o Istri!

Autor: Sanela

Fotografije: Dalibora Bijelić | DT Studio | Lukart | Mihoci | Moon Weddings