Wedding Budget Details & Advices

Detalji o budžetu vjenčanja i savjeti

Kao i svaki organizator vjenčanja, organizator vjenčanja u Hrvatskoj će vam reći da je budžet vjenčanja jedan od najvažnijih aspekata vašeg vjenčanja, bez obzira na opseg budžeta. Mladenci žele čim prije početi planirati svoje vjenčanje u Hrvatskoj, ali budžet vjenčanja je izuzetno važan kako bi zadao okvire cijelog procesa planiranja.

U ovom članku dodirujemo nekoliko glavnih točaka i nudimo naš savjet pri razmatranju vjenčanja i budžeta.

Definiranje budžeta vjenčanja

Budžet vjenčanja treba definirati čim prije, prije početka planiranja vjenčanja.

Mladenci prvo moraju definirati izvor budžeta vjenčanja – hoće li mladenci samostalno pokriti sve troškove ili roditelji i rodbina pružaju svoju pomoć? Možda se uopće ne doima prirodnim, ali ako će itko drugi pomoći pokriti troškove, onda se mladenci moraju čim prije konzultirati s njim, kako bi se odredio u kojem rasponu on planira sudjelovati. Ako je njegov dio nepoznat, to bi moglo dovesti do značajnih promjena u kasnijim etapama planiranja.

Da biste ublažili neprijatnosti suočavanja rodbine s pitanjem budžeta, preporučeno je prići mladenkinim i mladoženjinim obiteljima zasebno. Ili ako je moguće predvidjeti koliko može svaka obitelj doprinijeti, onda bi moglo biti bolje izbjeći izravnu raspravu o budžetu vjenčanja, nego umjesto toga diskutirati o raznim aspektima vjenčanja, poput večere, dekoracije ili glazbe.

Određivanje broja gostiju i budžeta vjenčanja su primarne odluke koje mladenci moraju donijeti prije početka biranja lokacije vjenčanja u Hrvatskoj. Određivanje budžeta vjenčanja vam omogućuje da postavite prioritete u procesu planiranja vjenčanja.

Prioriteti planiranja vjenčanja

Vjenčana večera i piće su najveći troškovi svakog vjenčanja.

Svi mladenci imaju svoje vjenčanje iz snova i neke prioritete koji su s time povezani. Bez obzira jeste li unajmili organizatora ili samostalno poduzeli planiranje vjenčanja, morate izabrati koja tri aspekta vjenčanja moraju biti besprijekorni, bez obzira na cijenu! Netko smatra večeru i kvalitetu vina kao najvažniji dio njihova vjenčanja, dok drugi mladenci mogu argumentirati da je glazba temelj izvrsne proslave vjenčanja.

Nakon što mladenci odrede prioritete, moći će provjeriti može li ih realizirati budžet. Ako je potrebno, troškovi se mogu rezati na drugim, manje važnim stavkama.

Večera i piće su najveći troškovi vjenčanja

Lokacija vjenčanja, odnosno ručak ili večera i piće su najveći troškovi svakog vjenčanja. Prilagodba broja gostiju uvelike utječe na ovaj trošak. Imajte na umu da neke lokacije zadaju minimalni broj gostiju. Ipak izbor drugačije lokacije za vjenčanje može također utjecati na cijenu, jer manje lokacije zahtijevaju manje dekoracije ili jednostavnije ozvučenje i rasvjetu.

Alokacija troškova vjenčanja

Kako bi zadržali troškove vjenčanja pod kontrolom, mladenci prilagođavaju različite aspekte svojeg vjenčanja. Primjerice mladenci izabiru DJ-a umjesto cijelog benda, izabiru jednostavniju dekoraciju i rasvjetu. Cijena dekoracije može biti lako prilagođena izborom cvijeća. Sezonsko cvijeće, koje je mnogo lakše nabaviti i transportirati je također i mnogo jeftinije od egzotičnih aranžmana.

Dijagram u obliku seciranog vjenčanog prstena predstavlja distribuciju troškova vjenčanja.

Priloženi dijagram u obliku seciranog vjenčanog prstena predstavlja distribuciju troškova vjenčanja. Takva distribucija je uobičajena za vjenčanje s 50 do 200 gostiju. Iako dijagram prikazuje uobičajenu distribuciju troškova, ukupnu cijenu je kompliciranije odrediti zbog nepredviđenih i neočekivanih varijacija.

Fluktuacija završne cijene vjenčanja

Završna cijena vjenčanja se može prilagoditi mijenjanjem izbora cvijeća i aranžmana.

Završna cijena vjenčanja se može mijenjati iz brojnih razloga, koji nisu navedeni u brošurama. Posebice je uobičajeno kod destinacijskih vjenčanja zaboraviti i izostaviti pojedinu stavku vjenčanja. Primjerice nikad ne možete istinski predočiti lokaciju vjenčanja dok ju ne posjetite i provedete vrijeme na lokaciji. Stoga je preporučljivo unajmiti organizatora vjenčanja koji ima mnogo iskustva s organiziranjem vjenčanja i događaja na lokaciji za koju ste zainteresirani.

Preporučuje se predvidjeti barem deset posto budžeta ‘za svaki slučaj’, jer se nikad ne zna kada se pojedina stavka može promijeniti. Ako mladenci u posljednjoj minuti odluče da žele dodati više cvijeća, ili ako se dogodi da je potrebno transportirati više gostiju, cijena vjenčanja će rasti. U tom slučaju je neizmjerno korisno imati asa u rukavu, odnosno višak budžeta koji će amortizirati sve dodatne troškove.

Pristup lokalnom organizatoru vjenčanja je toliko važan da čak i ukoliko unajmite stranog organizatora, on će komunicirati i organizirati sve u koordinaciji s lokalnim organizatorom.

Najskuplje vjenčanje je loše organizirano vjenčanje.

Pohranite budžet vjenčanja zasebno

Ne stavljajte sva jaja u istu košaru. Ponekad nepredvidivi troškovi nastaju iz privatnih razloga mladenaca, nevezanih za vjenčanje. Tada se može činiti kao dobra ideja posegnuti i potrošiti dio akumuliranog budžeta vjenčanja. Preporučamo otvaranje zasebnog bankovnog računa u ranijim stadijima planiranja. Koristite ovaj račun kako bi deponirali budžet vjenčanja. Na ovaj način je lakše držati budžet pod kontrolom, a pritom ga ne miješate s ostalim životnim i privatnim troškovima.

Najskuplje vjenčanje je loše organizirano vjenčanje

Važno je rano postaviti dobru osnovu za vjenčanje, jer kasnije, kako se ceremonija približava, bi moglo biti jednostavnije podići budžet ili čak napraviti pozajmicu ukoliko je potrebno, nego promijeniti ključni aspekt vjenčanja. Organizatori vjenčanja u Flammeumu posvećuju posebnu pozornost detaljima i trude se pravovremeno vas obavještavati o svim mogućim nedostacima. Provjerite cijenu organizacije vjenčanja u Hrvatskoj, ali imajte na umu da je najskuplje vjenčanje ono koje je loše organizirano. Mi smo ovdje kako bi osigurali da ostanete u kontroli procesa organizacije vjenčanja.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da bolje razumijete budžet svojeg vjenčanja i troškove, kako bi stvorili opušteno vjenčanje ispunjeno srećom i ljubavi, kako i zaslužujete!

Autor: Eneja