Cancelling vs Postponing the Wedding amidst the Covid-19 situation

Otkazati ili odgoditi vjenčanje usred situacije s COVID-19

Cijeli svijet se trenutno suočava sa stresnom i neočekivanom situacijom COVID-19. Svi zaručeni parovi i cijela zajednica destinacijskih vjenčanja su zajedno u ovome. Svi pokušavamo pronaći najbolji mogući način kako to prebroditi čim bezbolnije. Mnogi mladenci moraju u ovom nepredvidivom razdoblju promijeniti planove svojeg destinacijskog vjenčanja. Srećom postoje mnoge privlačne alternative, poput organiziranja vjenčanja u dvorištu. Isabella na Porch.com je ponudila mnogo korisnih savjeta o logistici, vlastoručnoj dekoraciji i važnosti pripreme plana B. U nastavku našeg članka pružamo vam sve informacije potrebne kako bi vam olakšali donošenje odluke.

Otkazati ili odgoditi vaše destinacijsko vjenčanje u Hrvatskoj?

Mladenci sami hodaju uz more.

Najčešće pitanje koje smo dobivali posljednjih nekoliko tjedana glasi ‘Trebamo li otkazati ili odgoditi destinacijsko vjenčanje u Hrvatskoj?’ Ako i sami imate isto pitanje, savjetujemo vam da na trenutak razmotrite činjenicu da je riječ o događaju kojeg ste planirali i maštali o njemu još od vaših zaruka ili čak i duže. Vjerojatno ste već obavijestili svu rodbinu i prijatelje o datumu vašeg vjenčanja, koje bi trebalo biti jedan od najljepših dana vašeg života i na kojemu biste s vašim prijateljima trebali proslaviti svoju ljubav i sreću. Povrh toga, ukoliko otkažete vjenčanje, sati koje ste proveli planirajući i organizirajući vjenčanje će propasti.

Ova je situacija donijela mnogo promjena u cijelom svijetu, ali možemo osigurati da vam neće u potpunosti uništiti vaše nade i planove. Ako se vaše vjenčanje ne može ostvariti na planirani datum, možete ga jednostavno prenijeti na kasniji datum po vašem izboru. Zbog državnih ograničenja mogu se očekivati manje prilagodbe.

Nadalje, ako se nalazite u kasnijim fazama planiranja vjenčanja, tada ste već uplatili depozite za lokaciju vjenčanja i pojedine dobavljače. S obzirom na okolnosti, većina njih će se odreći naknade za promjenu datuma i omogućiti vam prijenos depozita na novi datum vjenčanja. Međutim, nisu u mogućnosti odustati od naknade za otkazivanje i u potpunosti vratiti primljeni depozit u slučaju otkazivanja vjenčanja. To znači da ako jednostavno odgodite datum vjenčanja, umjesto da otkažete destinacijsko vjenčanje, nećete izgubiti uložene depozite.

Dan vjenčanja nije kompromis i mladenci nerado mijenjaju svoje želje i planove nakon toliko vremena i truda uloženog u proces planiranja. S druge strane, svaka mladenka i mladoženja zaslužuju imati planirano vjenčanje, čak i ako to zahtijeva suptilne prilagodbe trenutnoj situaciji. Zato vam savjetujemo da ne otkažete svoje vjenčanje. Umjesto toga, razmislite kako pronaći najbolji mogući način da održite vjenčanje, bilo istog planiranog dana, ali s drugačijim scenarijem koji je dozvoljen u planiranom razdoblju, ili ga odgodite za kasniji datum kada ćete moći zadržati sve kako je u početku planirano.

Mladenci su sami i grle se uskoj ulici.

Koje je dobro vrijeme za odgoditi vaše destinacijsko vjenčanja?

Ako razmišljate o odgadi vjenčanja, tada zasigurno pokušavate shvatiti koji je rok za promjenu datuma vjenčanja. Možda još uvijek nerado mijenjate datum, jer se nadate da bi uz malo sreće Vlada mogla obustaviti ograničenja kretanja i javna okupljanja, zbog čega bi planirani datum vašeg vjenčanja postao izvediv. Kada postaje potpuno sigurno da se takva sreća neće dogoditi i da je odgađanje najbolja opcija? Nažalost, što duže odgađate odlučivanje o vjenčanju, veći je rizik od dodatnih troškova. Povrh toga, i drugi mladenci odgađaju svoja vjenčanja, pa se brže popunjavaju kasniji datumi za vjenčanja. Mnoge lokacije za destinacijsko vjenčanje i dobavljači su možda već rezervirani za datume koje uzimate u obzir. Što se prije odlučite za djelovanje, zadržavate veću fleksibilnost i umanjujete financijski i socijalni utjecaj na vas i goste.

Mladenci sami promatraju zalazak.

S druge strane, ne donosite žurnu odluku o odgađanju, jer je najbolje rješenje zadržati isti datum vjenčanja, ako je to ikako moguće. Najbolje je započeti traženje alternativnog datuma. Datume koji dolaze u obzir biste trebali podijeliti s organizatorom vjenčanja, koji može pregovarati s dobavljačima i upraviteljem lokacije za vjenčanje kako bi vam nakratko sačuvali alternativni datum vjenčanja, barem dok ne donesete konačnu odluku. Na ovaj način imati ćete mir dok čekate malo duže kako biste provjerili hoće li se ukinuti ograničenja zbog COVID-19.

Rok za odluku je preporučeno postaviti barem 2 mjeseca prije planiranog dana vjenčanja. Na ovaj način vi i vaši gosti još uvijek imate vremena otkazati letove, hotele i dr. Ne biste se trebali brinuti jer bi u slučaju odgode vjenčanja ostavili gostima dovoljno vremena da otkažu rezervacije i naprave nove.

Ako ste planirali imati destinacijsko vjenčanje u Hrvatskoj tijekom ljeta, predlažemo da odgodite vjenčanje do kraja ljeta ili čak početka jeseni. Ako je već previše datuma popunjeno, možda će trebati razmotriti i odgodu vjenčanja do sljedeće godine.

Provjeriti alternativne datume s menadžerom lokacije i dobavljačima

Organizatorica vjenčanja i mladenci.

Kao i kod planiranja vjenčanja, lokacija za vjenčanje mora imati najviši prioritet na vašoj listi. Datume kada je lokacija dostupna treba provjeriti prije svega ostalog.

Nakon osiguravanja lokacije, treba provjeriti dostupnost dobavljača. Imajte na umu da je moguće da ne budu svi dobavljači dostupni na isti datum vjenčanja. Bilo bi mudro napraviti popis svih dobavljača koje ste rezervirali i podijeliti ih u kategorije:

  • Neophodni dobavljači
  • Opcionalni dobavljači, koje se može zamijeniti po potrebi.

Budite spremni da ćete se trebati nekoliko puta vraćati kako biste pronašli datum koji će odgovarati svima. Ako ste angažirali organizatoricu vjenčanja, podijelite s njom razdoblje u kojem želite održati odgođeno vjenčanje i povjerite joj zadatak da kontaktira menadžera lokacije i dobavljače kako bi pronašla prikladan datum. Organizatorica vjenčanja vam može neizmjerno pomoći jer već poznaje vaš željeni stil i poštuje budžet, tako da brzo može pronaći odgovarajuće zamjene.

Najava odgode vjenčanja

Nakon što je određen novi datum vjenčanja koji odgovara vama i svim vašim dobavljačima, vrijeme je da to najavite obitelji i ostalim gostima. To bi moglo potrajati, ali možda bi bilo najbolje nazvati svakog gosta pojedinačno i obavijestiti ga o novom datumu vjenčanja. Na taj način ćete biti sigurni da su svi primili poruku i istovremeno ćete dobiti njihove povratne informacije. Vaši gosti će vam zahvaliti što ih osobno obavještavate i što nalazite vremena da ih kontaktirate u ovoj situaciji. Ne treba spominjati da će razgovor s bliskim prijateljima imati dobar utjecaj na vas, pogotovo u vrijeme društvenog distanciranja. Pripremite popis svih gostiju koje morate nazvati i dajte prioritet onima koji putuju izdaleka i koji moraju čim prije promijeniti rezervaciju hotela i letova.

Ako vam nakon poziva gostiju ostane dovoljno vremena, možete im poslati i tekstualne poruke, e-mail, pokrenuti grupni chat, ostaviti poruku na društvenim mrežama ili ažurirati web stranicu vašeg vjenčanja. To će biti mali podsjetnik gdje će vam moći reći da li će moći prisustvovati na novom datumu vašeg vjenčanja.

Mladenci su zagrljeni i pokazuju svoje vjenčano prstenje.

Proslavite planirani datum iako je odgođeno vjenčanje

Zasigurno ste pod velikim stresom dok se sve ovo događa i imate potpuno pravo na tugu zbog odgađanja vašeg destinacijskog vjenčanja. Ipak, budite ljubazni i razumljivi prema sebi i drugima. Čak i ako se ne osjećate dobro, ne zaboravite da je to trenutno društveno najodgovornija odluka koju možete donijeti.

Osim toga, iskoristite izvorni datum vjenčanja najbolje što možete. Ne dozvolite da samo prohuji pored vas. Unatoč karanteni, još uvijek ga možete proslaviti s vašim najbližima, čak i ako to znači otvaranje boce šampanjca i prvi ples u dnevnoj sobi. Ovaj trenutak će vas još više povezati s partnerom. Možete ga snimiti i podijeliti kao lijepu uspomenu svojim obiteljima i bliskim prijateljima. Veseliti će ih što znaju da niste pustili da karantena uništi vaše raspoloženje. Kada dođe novi dan vjenčanja, možete biti sigurni da će se svi opustiti i zabava će trajati duže nego ikad!

Kako bi vam pomogli da održite pozitivan stav i osigurali miran san dok odgađate vjenčanje i koordinirate lokaciju i dobavljače, organizatori vjenčanja u Flammeum-u vam stoje na raspolaganju.

Autor: Sanela

Fotografije: Lukart | cottonbro (Pexels)