Important Facts about Finding Your Wedding Venue in Croatia

Važni čimbenici pri izboru vaše lokacije za vjenčanje u Hrvatskoj

Tek ste se zaručili i želite započeti planirati svoje vjenčanje? Čak i ako ste još od malih nogu planirali svoje vjenčanje, sigurno ste zaprepašteni s količinom različitih opcija i informacija koje pronalazite i ne znate otkuda bi krenuli organizirati svoje vjenčanje. Nemojte paničariti, jer je osjećaj smetenosti u trenutku kada počinjeti postavljati temelje svojeg vjenčanja sasvim normalan.

Prije svega, kako bi mogli postaviti plan vjenčanja, potrebna vam je lokacija za vjenčanje prema kojoj ćete izraditi plan. Dolje smo nabrojali najvažnije aspekte svake lokacije za vjenčanje, koji mogu upotpuniti ili uništiti vaše bajkovito vjenčanje u Hrvatskoj, poput: broja gostiju koje namjeravate pozvati, budžeta koji ste odvojili za vaše destinacijsko vjenčanje u Hrvatskoj, stila vjenčanja itd.

Prije nego li krenete u lov na savršenu lokaciju, veoma je važno uzeti u obzir faktore u nastavku, koji će imati presudan utjecaj na vašu posljednju odluku. Ovi faktori će odmah u početku isfiltrirati pojedine lokacije za vjenčanje, pa nećete trošiti vrijeme istražujući lokacije koje ne odgovaraju konstrukciji vašeg vjenčanja.

1. Broj gostiju

Popis gostiju na vjenčanju je najvažniji popis koji mora biti pripremljen prije početka izbora lokacije vjenčanja. Dok obraćate posebnu pozornost da ne izostavite niti jednu od najbližih prijateljica, ili dok odvagujete biste li trebali pozvati daljnjeg rođaka ili pak ostaviti slobodno mjesto za nekog drugog uzvanika, van svakog pitanja je da će se ukupan broj gostiju neprestano mijenjati. Povrh toga nismo niti spomenuli da roditelji mladenaca također imaju prijatelje, koje namjeravaju pozvati.

Dugi stol je potreban za vjenčanje s velikim brojem gostiju.

Nažalost većina lokacija za vjenčanje ima strogo određen kapacitet gostiju koje može smjestiti. Ovo se ne smije uzeti u obzir olako, jer bi povećanje broja gostiju moglo biti nemoguće nakon potvrđivanja lokacije vjenčanja. Otkazivanje lokacije bi moglo čak iziskivati dodatne troškove. Zbog toga morate biti potpuno sigurni u najveći mogući broj gostiju koji će posjetiti lokaciju vjenčanja tijekom vaše ceremonije i proslave.

Unutarnji kapacitet lokacije za vjenčanje se mora također uzeti u obzir, jer ne želite da gosti prenatrpaju lokaciju u slučaju lošeg vremena. Imajte na umu da bi dekorirani šator mogao vrlo učinkovito riješiti vaše probleme uslučaju kiše. Ali šator mora biti rezerviran dovoljno vremena unaprijed. Veliki šatori, poput šatora za vjenčanje nisu univerzalni. Postoje šatori različitih veličina. Stoga morate imati jasan broj gostiju čak i ako planirate unajmiti šator. Šator mora biti postavljen na ravan ili barem približno ravan teren. Može li se lokacija za vaše vjenčanje prilagoditi za instalaciju šatora? Ako lokacija za vjenčanje nema dovoljan unutarnji kapacitet, budite sigurni da barem pruža odgovarajuće tlo za šator.

2. Budžet vjenčanja

Dekoracija vjenčanja i cvijeće naglašavaju atribute lokacije za vjenčanje.

Lokacija vjenčanja često sačinjava najveći udio cjelokupne cijene vjenčanja, ali cijene lokacija znatno variraju. Cijena lokacije za vjenčanje je pretežito određena cijenom i količinom hrane i pića, ali su često uključene i razne doplate. Pojedine lokacije za vjenčanja u Hrvatskoj naplaćuju naknadu za ekskluzivni najam. Pojedini posjedi nemaju jednake cijene za održavanje vjenčanja i događaja.

Trošak dekoracije prvenstveno ovisi o vašem ukusu, ali i o vrsti lokacije. Predivna lokacija, opremljena brojnim dekorativnim namještajem ili zanimljivim detaljima ne zahtjeva jednaku količinu dekoracije kako bi zablještila. Zato si nemojte dozvoliti da se zainteresirate za lokaciju samo zbog njene naizgled pristupačne cijene. Dodatna cijena dekoracije bi mogla uvelike premašiti uštedu na lokaciji!

Najbolje je zatražiti pomoć iskusnog profesionalca za vjenčanja. Lokalni organizator vjenčanja u Istri je vjerojatno već organizirao događaj na lokaciji za koju ste zainteresirani. Organizator će vas upozoriti na nedostatke lokacije koju razmatrate. Mogao bi vam čak savjetovati i da promijenite mišljenje u korist druge, bolje prilagođene lokacije za vjenčanje. Preporučljivo je da informirate svojeg organizatora o svojem planiranom budžetu, kako bi vam mogao lakše predložiti podobnu lokaciju za vas.

3. Smještaj lokacije za vjenčanje – more ili unutrašnjost?

Smještaj i položaj lokacije za vjenčanje je vjerojatno prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o vjenčanju. Vjenčanje u Istri se može održavati na predivnoj plaži ili među nepreglednim vinogradima, s proslavom vjenčanja pod zvijezdama ili u privatnoj vili, daleko od svjetla grada i buke prometa. Pored toga ipak je mudro prepustiti prioritet broju gostiju i budžetu vjenčanja, a ne smještaju lokacije. Time će planiranje vašeg vjenčanja biti jednostavnije i brže. Trebali bi se posvetiti izboru smještaja lokacije vašeg vjenčanja tek nakon što isfiltrirate lokacije koje odgovaraju vašem broju gostiju i budžetu.

Lokacija za vjenčanje u unutrašnjosti Istre. Vjenčanje je organizirano u vili s bazenom.

4. Stil vjenčanja

Najpopularniji stilovi vjenčanja u Istri su: kraljevsko, elegantno, rustikalno, chic i moderno vjenčanje. Elementi raznolikih stilova se ne mogu kombinirati u istom vjenčanju, pa morate izabrati samo jedan stil vjenčanja. Pojedini stilovi prevladavaju na pojedinim lokacijama. Primjerice hotel uz obalu je prilagođen za kraljevsko ili elegantno vjenčanje, dok je agroturizam savršen za rustikalno vjenčanje.

Dekorater će koristiti boje, cvijeće, vaze i druge ukrase da naglasi izabrani stil. Ako pak odaberete lokaciju specijaliziranu za stil koji ste izabrali, onda će manje dekoracije biti potrebno za postići ugoođaj. Moći ćete rezervirati veći dio budžeta za ostale dobavljače, ali istovremeno nećete dovesti u pitanje uspjeh izvedbe izabranog stila vjenčanja.

5. Datum vjenčanja

Ceremonija vjenčanja ispred autentične istarske vile, u zaklonu stabala.

Voditelji pojedinih lokacija ne prihvaćaju vjenčanja na njihovom posjedu tijekom srca ljetne sezone. Druge lokacije za vjenčanja nisu otvorene tijekom zimske sezone.

Tijekom ljeta je vremenska prognoza u Hrvatskoj uglavnom sunčana, ali je često tijekom kolovoza pretoplo da bi izdržali nekoliko sati noseći bujnu haljinu ili tamno odijelo. Stoga se najčešće vjenčanja u Hrvatskoj organiziraju tijekom proljeća, ranih ljetnih mjeseci ili jeseni. Lokacije za vjenčanja su najčešće prebukirana tijekom ovih dijelova godine. Stoga je izuzetno važno da pročešljate ovaj popis smjernica za pronalaženje i izbor savršene lokacije u Istri, odredite broj gostiju i budžet, odlučite za smještaj lokacije i stil, te rezervirate lokaciju za vjenčanje čim prije.

Ukoliko je određeni datum isključujući uvjet za vaše vjenčanje, onda dajte sve od sebe da rezervirate lokaciju barem jednu godinu unaprijed, za svaki slučaj. S druge strane, ako je datum vjenčanja fleksibilan te nije bitno hoće li se vjenčanje održati u subotu ili tijekom radnog dana, onda si možete dopustiti da rezervirate lokaciju do 6 mjeseci unaprijed.

Donošenje posljednje odluke o lokaciji za vjenčanje u Istri

Lokacija za vjenčanje je pripremljena u blizina bazena, u Istri tijekom zalaska.

Nakon što prođete kroz sve spomenute elemente izbora lokacije za vjenčanje, vjerojatno ćete završiti s nekolicinom lokacija među kojima morate odabrati. Sada je vrijeme za zadnju odluku gdje ćete se zavjetovati vašoj srodnoj duši. Ali nemojte žuriti, jer bi ovo mogao biti najvažniji korak.

Kako bi si olakšali usporedbu lokacija, pogledajte fotografije lokacija za vjenčanje, potražite komentare i recenzije drugih mladenaca ili posjetite naš upitnik za izbor lokacije. Napomena: ne morate predati nikakve osobne podatke da biste koristili naš upitnik. Vaš organizator vjenčanja će vam sa zadovoljstvom pokazati fotografije s prijašnjih vjenčanja ili možete sami pretražiti galerije, ali niti jedna od tih opcija vam ne može priuštiti jednako iskustvo kao posjeta lokacije za vjenčanje. Vrlo je preporučljivo da, ako je ikako moguće, posjetiti lokacije prije pristanka na izbor lokacije. Moći ćete isprobati hranu, upoznati dio osoblja, dobiti dojam o dimenzijama posjeda za vjenčanje i gdje će biti smješten namještaj i dekoracija. Organizator vjenčanja će vas provesti kroz lokaciju i demonstrirati tijek vjenčanja prema dogovorenom rasporedu. Tijekom posjeta ćete osjetiti vibracije lokacije. Niti jedna rečenica ili fotografija ne može to zamijeniti.

Crveni tepih dočekuje goste vjenčanja u Hrvatskoj. Istarska vila je iskorištena kao lokacija vjenčanja.

Počnite planirati vaše vjenčanje u Hrvatskoj

Sada je vrijeme da počnete planirati vaše vjenčanje. Planiranje vjenčanja je vrlo jednostavno, ali organiziranje vjenčanja koje teče glatko i koordiniranje svih gostiju i dobavljača zahtijeva mnogo talenta, ili stresa ukoliko sve radite samostalno. Mi smo dali sve od sebe da vam pojednostavimo proces planiranja vjenčanja. Istaknuli smo najvažnije činjenice koje morate uzeti u obzir, dok nama prepuštate brigu o svemu ostalome. Flammeum je agencija za organizaciju vjenčanja specijalizirana u organiziciji vjenčanja u Istri. Naš prioritet je ukloniti stres iz procesa planiranja vašeg vjenčanja! Ako želite naše savjetovanje i vođenje organizacije vašeg vjenčanja ili želite saznati cijene i troškove određene lokacije za vjenčanje, kontaktirajte nas. Ako niste još spremni angažirati organizatora vjenčanja, onda možete pretražiti najpopularnije lokacije za vjenčanje u Istri, ili pak možete ispuniti naš upitnik kako bi pronašli najpodobniju lokaciju za vaše želje.

Autor: Sanela

Fotografi: Dalibora Bijelić | Lukart | Moon Weddings